Wing Tsun Polska Strona G│ˇwna Wing Tsun Polska
Forum Polskiego Stowarzyszenia Wing Tsun

FAQFAQ  SzukajSzukaj  U┐ytkownicyU┐ytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Nastŕpny temat
Technika parzenia herbaty.
Autor WiadomoŠ
Trethes 
Trethes

Wiek: 35
Do│▒czy│: 18 Sty 2011
Posty: 4
Sk▒d: Piekary ┬Žl┬▒skie
Wys│any: 2011-01-20, 23:33   Technika parzenia herbaty.

Witam.
S┬│uchaj┬▒c opowie┬Âci na temat usynowienia, zawsze pojawia si├¬ w┬▒tek o tradycyjnym podaniu herbaty. M├│g┬│by Sifu opowiedzie├Ž co┬ wi├¬cej o tym ciekawym zwyczaju?
 
 
     
Sifu 
Administrator

Do│▒czy│: 19 Gru 2010
Posty: 180
Wys│any: 2011-01-21, 09:44   

Szczerze mówi±c o technikach parzenia herbaty po chiñsku nie mam bladego pojêcia, a kwestia, czemu jest to akurat herbata, a nie inny napój, te¿ nie wiem.
Natomiast, je┬Âli chodzi o sam┬▒ ceremoni├¬, to po pierwsze, kiedy┬ w Chinach nie mo┬┐na by┬│o w og├│le zacz┬▒├Ž si├¬ uczy├Ž od mistrza bez wcze┬Âniejszego usynowienia. Innymi s┬│owy, nie mo┬┐na by┬│o zosta├Ž todai ┬┐adnego sifu.
Warto obejrze├Ž na ten temat film "The Prodigal Son" ("Syn marnotrawny") - swobodn┬▒ wersj├¬ historii o Leung Jan'ie. Fajnie jest tam pokazane, ile musia┬│ si├¬ wysili├Ž, ┬┐eby zosta├Ž todai Leung Yee Tai'a.
Obecnie jest troch├¬ inaczej. S┬▒ dwie kategorie uczni├│w, kt├│rych Sijo nazywa "students" (zwykli uczniowie) i todai (usynowieni uczniowie). ┬»eby zosta├Ž todai, potrzeba najpierw si├¬ sprawdzi├Ž w wielu rolach.
Sama ceremonia usynowienia ma dwa warunki:

1. Nie mo┬┐e by├Ž w niej ┬┐adnego aspektu finansowego. Dlatego bzdur┬▒ s┬▒ twierdzenia, ┬┐e kto┬ komu┬ zap┬│aci┬│, ┬┐eby zosta├Ž usynowionym. Jest to tylko sprawa mi├¬dzy sifu a jego todai;

2. Musi si├¬ odby├Ž w obecno┬Âci ┬Âwiadk├│w (najlepiej, ┬┐eby by┬│o ich jak najwi├¬cej). Dlatego np. w Polsce mia┬│a ona miejsce na obozie we W┬│adys┬│awowie w obecno┬Âci wielu uczni├│w i instruktor├│w.
_________________
www.wing-tsun.co
 
     
R@F@L 

Wiek: 40
Do│▒czy│: 13 Sty 2011
Posty: 103
Sk▒d: Piekary Sl.
Wys│any: 2011-01-21, 09:56   

Ano nie powiem ze niechcia┬│bym sie dowiedziec jak wyglada ten ca┬│y proces parzenia herbaty ;-) Jest tego troche w internecie ale czy to wszystko co jest napisane jest prawda tego to chyba nigdy sie nie dowiem :-(

Wed³ug staro¿ytnego chiñskiego przekazu herbata znana jest ju¿ od 2737 roku p.n.e. Odkryto j± za spraw± zupe³nego przypadku. Legendarny cesarz chiñski pi³ pod drzewem herbaty przegotowan± wodê. Wiatr str±ci³ kilka herbacianych listków wprost do dzbana z wod±. Cesarz nie zauwa¿y³ tego i dopiero po chwili spróbowa³ napoju, który usidli³ jego zmys³y.
Herbata by³a znana ju¿ w VIII wieku p.n.e. jako napój wzmacniaj±cy zdrowie, rozprê¿aj±cy i przydaj±cy energii.

W Europie herbata zago┬Âci┬│a dopiero w po┬│owie XVI wieku za spraw┬▒ Rosjan, kt├│rzy handlowali z Chinami. W Polsce herbata by┬│a znana ju┬┐ w baroku, cho├Ž rozpowszechni┬│a si├¬ dopiero w XIX wieku dzi├¬ki rosyjskim samowarom.

TYPY HERBATY

Herbata herbacie nie r├│wna. Aby sta├Ž si├¬ smakoszem herbaty, trzeba zna├Ž gatunki herbaty i spos├│b ich parzenia. Najwi├¬ksz┬▒ popularno┬Âci┬▒ ciesz┬▒ si├¬ herbaty czarna i zielona. Znane s┬▒ r├│wnie┬┐ – oolong, herbata bia┬│a, pu-erh, herbata aromatyzowana i prasowana.

Do czarnych herbat zalicza si├¬: Pekoe, Orange Pekoe, Flowery Orange Pekoe – stworzone z r├¬cznie zrywanych li┬Âci z samego czubka herbacianego krzewu. Smakosze utrzymuj┬▒, ┬┐e tylko takie li┬Âcie pozwol┬▒ stworzy├Ž najwy┬┐szej klasy napar.
Broken Pekoe, Broken Orange Pekoe, Souchong – herbata ┬Âredniej klasy (li┬Âcie przetwarzane s┬▒ mechanicznie).
Herbat├¬ ekspresow┬▒ tworzy si├¬ z tzw. „py┬│u herbacianego” – czyli surowca, na kt├│ry smakosze nawet nie rzuc┬▒ okiem.
Do najpopularniejszych gatunk├│w czarnej herbaty nale┬┐┬▒: assam, yunnan, darjeeling, ceylon.

Zielona herbata powstaje z li┬Âci, kt├│re zaraz po zerwaniu s┬▒ suszone. Taka herbata zawiera du┬┐o cennych sk┬│adnik├│w. Jest delikatniejsza w smaku ni┬┐ czarna herbata.
Do najpopularniejszych gatunk├│w zielonej herbaty nale┬┐┬▒: genmaicha, gunpowder, lung ching, sencha.

Herbata oolong powstaje z wysuszonych na s┬│o├▒cu li┬Âci, kt├│re wytrz┬▒sa si├¬ w bambusowych koszach, by obetrze├Ž im brzegi. Li┬Âcie nabieraj┬▒ ┬┐├│┬│tego koloru. Nie s┬▒ po┬│amane, s┬▒ zwini├¬te – rozwijaj┬▒ si├¬ w czasie parzenia.

Bia³a herbata powstaje z nierozwiniêtych p±czków. Herbata srebrny odcieñ, a po zaparzeniu jasnos³omkowy kolor. To najdro¿sza herbata.

Herbata pu-erh - herbata czerwona – pochodzi z chi├▒skiej prowincji Junnan. Przez nawet p├│┬│ wieku ta herbata nie traci aromatu i w┬│a┬Âciwo┬Âci. Jest napojem leczniczym.

Herbata aromatyzowana powstaje przez dodanie do herbat zielonej, czarnej, pu-erh, lub oolong p┬│atk├│w kwiat├│w lub suszonych owoc├│w b┬▒d┬╝ owocowych esencji.
Najbardziej popularne herbaty aromatyzowane to Earl Grey, lapsang souchong.

Herbata prasowana przybiera formê kulek, p³ytek lub niewielkich kostek. Pod dzia³aniem rozgrzanej pary, a pó¼niej wrz±tku, ze sprasowanej herbaty powstaje smaczny napój.


NACZYNIA I PRZYRZ¡DY DO PARZENIA HERBATY

Ka┬┐dy gatunek herbaty wymaga specjalnego czajniczka, kt├│ry b├¬dzie s┬│u┬┐y┬│ tylko jednemu gatunkowi herbaty. I tak herbaty chi├▒skie powinny by├Ž parzone w fajansowych lub porcelanowych imbrykach, cejlo├▒skie i indyjskie w glinianych, cynowych lub srebrnych.
Wsp├│┬│cze┬Ânie odchodzi si├¬ od tak radykalnego podzia┬│u, stosuj┬▒c najcz├¬┬Âciej szk┬│o lub stal szlachetn┬▒ do produkcji zaparzaczy do herbaty.

Oddzielaniu listk├│w herbaty od naparu s┬│u┬┐┬▒ specjalne sitka i „tea-jajka” b┬▒d┬╝ koszyki umieszczone na dzi├│bku imbryka. Bardzo istotne jest, by sitka by┬│y wykonane ze stali szlachetnej najwy┬┐szej jako┬Âci, kt├│ra nie powoduje utraty aromatu parzonej w niej herbaty.
 
     
R@F@L 

Wiek: 40
Do│▒czy│: 13 Sty 2011
Posty: 103
Sk▒d: Piekary Sl.
Wys│any: 2011-01-21, 10:00   

SPOSOBY PARZENIA HERBATY

Czarna herbata
Nale┬┐y j┬▒ zaparza├Ž 3 – 5 minut, zalewaj┬▒c herbaciane li┬Âcie wod┬▒ o temperaturze 100┬░C. Nie powinno parzy├Ž si├¬ jej d┬│u┬┐ej ni┬┐ pi├¬├Ž minut, gdy┬┐ po tym czasie z herbaty wytr┬▒caj┬▒ si├¬ zwi┬▒zki taniny i teobromina, kt├│re negatywnie wp┬│ywaj┬▒ na przew├│d pokarmowy.

Zielona herbata
Ten typ herbaty wymaga parzenia do 3 minut w wodzie o temperaturze od 60┬░C do 80┬░C. Wy┬┐sza temperatura niszczy w┬│a┬Âciwo┬Âci zielonej herbaty i powoduje, ┬┐e nap├│j jest gorzki. Odpowiednio zaparzone li┬Âcie zielonej herbaty mog┬▒ by├Ž wykorzystane nawet trzy razy bez utraty jako┬Âci, aromatu i smaku.

Oolong
Ten typ herbaty parzy si├¬ temperaturze 90┬░C przez 3 - 4 minuty. Te same listki mog┬▒ by├Ž zaparzane nawet czterokrotnie. Wa┬┐ne, by parzy├Ž je w dzbanku, gdy┬┐ li┬Âcie musz┬▒ mie├Ž du┬┐o przestrzeni, by si├¬ rozwin┬▒├Ž i nasyci├Ž nap├│j aromatem.

Bia┬│a herbata
T├¬ wykwintn┬▒ herbat├¬ mo┬┐na parzy├Ž trzykrotnie, ka┬┐dorazowo 5 – 7 minut w temperaturze 85┬░C.

Pu-Erh
Czerwon┬▒ herbat├¬ parzy si├¬ 3 minuty w temperaturze 90-100┬░C. Pu-Erh mo┬┐na parzy├Ž wielokrotnie, gdy┬┐ przy ka┬┐dym kolejnym parzeniu napar nie traci wysokiej jako┬Âci.
 
     
R@F@L 

Wiek: 40
Do│▒czy│: 13 Sty 2011
Posty: 103
Sk▒d: Piekary Sl.
Wys│any: 2011-01-22, 15:21   

Trethes - SPOSOBY PARZENIA HERBATY opanowane??
 
     
Trethes 
Trethes

Wiek: 35
Do│▒czy│: 18 Sty 2011
Posty: 4
Sk▒d: Piekary ┬Žl┬▒skie
Wys│any: 2011-03-04, 04:47   

Na chwil├¬ obecn┬▒ zaznajomi┬│em si├¬ jedynie z technik┬▒ parzenia herbaty malinowej. Oczywi┬Âcie nie poprzestan├¬ na tej jednej ;-)
 
 
     
WyÂwietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie mo┐esz pisaŠ nowych tematˇw
Nie mo┐esz odpowiadaŠ w tematach
Nie mo┐esz zmieniaŠ swoich postˇw
Nie mo┐esz usuwaŠ swoich postˇw
Nie mo┐esz g│osowaŠ w ankietach
Nie mo┐esz za│▒czaŠ plikˇw na tym forum
Nie mo┐esz Âci▒gaŠ za│▒cznikˇw na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Wing Tsun Polska 2010-2012